Yavru Kedinin Acıktığını Nasıl Anlarız?

28-03-2024 09:26
Yavru Kedinin Acıktığını Nasıl Anlarız?

Bakım ve besleme konusunda yavru kediler, sahiplerinin en çok üstlerine düştüğü patili dostlarımız arasında yer alır. Temel gereksinimlerini karşılama konusunda çok daha fazla dikkat edilmesi gereken bu sevimli hayvanlarla ilgili en merak edilen konu ise “yavru kedinin acıktığını nasıl anlarız?” sorusunun yanıtıdır. İşte evcil dostunuzun acıktığını anlamanın yolları!

Yavru Kedilerin Beslenme İhtiyaçları Nelerdir?

Kedilerin beslenme ihtiyaçları, büyümeleri ve gelişmeleri için oldukça önemlidir. Doğru bir şekilde besin almak, kediler için sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturur. Yavru olan kedilerin ihtiyacı olan temel besin maddelerini karşılamak için özel olarak formüle edilmiş yüksek kaliteli kedi mamaları tercih edilmelidir. Bu mamalar, yavruların protein, vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılamak için dengelenmiş bir beslenme sağlar. Yavru kedi maması seçerken ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak da önemlidir.

  • - Kedilerin hızlı büyüme dönemlerinde ihtiyaç duydukları temel besin maddelerinden biri proteindir. Bu nedenle beslenme programı yüksek kaliteli protein kaynakları içermelidir. Özellikle tavuk, hindi veya somon gibi hayvansal proteinler, hayvanın sağlıklı büyüme ve gelişmesi için önemlidir.
  • - Sağlıklı yağlar, enerji ihtiyaçlarını karşılar ve sağlıklı bir cilt ve tüy yapısının korunmasına yardımcı olur. Yavruların beslenme programında, balık yağı veya tavuk yağı gibi sağlıklı yağ kaynakları bulunmalıdır.
  • - Kedilerin kemik gelişimi, bağışıklık sistemi fonksiyonları ve diğer önemli biyolojik süreçler için yeterli miktarda vitamin ve mineral alması gerekir. Özellikle A, D, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, demir ve taurin gibi mineraller patili dostlarımızın sağlıklı gelişimi için kritiktir.
  • - Patili miniklerin her zaman taze suya erişimi olmalıdır. Özellikle kuru mamalarla beslenen minikler, su içme ihtiyaçlarını daha fazla hissedebilirler. Yeterli su tüketimi, böbrek sağlığı ve hidrasyonun korunması için önemlidir.
  • - Yenidoğanların ve miniklerin beslenme programı, yaşlarına, ırklarına, aktivite seviyelerine ve sağlık durumlarına göre düzenlenmelidir. Aşırı veya eksik beslenme, hayvanların sağlığını olumsuz etkileyebilir. Veteriner hekiminizle birlikte evcil dostunuz için en uygun beslenme programını belirlemek önemlidir.

Yukarıda yer alan faktörler dışında veterinerinizin önerilerini takip etmek ve düzenli olarak kontrol ettirmek, hayvanın sağlığını korumak için oldukça gereklidir. Bu süreçte kedi maması ihtiyaçlarınız için Secovet’i tercih edebilirsiniz. Kategorilerimizde yer alan kuru kedi maması seçenekleri son derece besleyici alternatifler sunabilir. Aynı zamanda kedilere özel formülize edilmiş olan yaş kedi maması alternatifleri de kediniz için besleyici olabilir. 

Yavru Kedilerin Acıktığının İşaretleri

Kedilerin aç olduklarını anlamak, sahipleri için önemli bir konudur çünkü doğru zamanda ve miktarlarda beslenmeleri sağlıkları için hayati önem taşır. Kediler açlığa kaç gün dayanabilir, gibi kritik soruların yanıtından önce kedilerin açlık seviyelerinin nasıl anlaşılacağını bilmek gerekir. Peki, yavru kedinin acıktığını nasıl anlarız? 

Kedinizin aç olduğunu anlamak için birkaç ipucu vardır. Genellikle yavrular, aç olduklarında miyavlamaya başlarlar. Yemeğe yaklaşır ve mama kabına doğru yönelir, hatta bazen mama kabını iterek veya öteleyerek dikkatinizi çekmeye çalışabilirler. Kediler kaç saat aç kalabilir, ne zaman açlıklarını belli edebilirler gibi konular da merak edebilir. Bu durum kedinin yaşına, bünyesine göre değişiklik gösterse de hayati risk oluşturmamak adına kedileri maksimum 12-24 saat aralığında muhakkak beslemek gerekir. 

Kedilerin oyunculuğu ve enerjisi, doymuşken daha düşük olabilir, bu yüzden aç olduklarında daha hiperaktif olabilirler. Minik kedilerin bakışları daha dikkatli ve odaklanmış olabilir; yiyecek arayışında olduklarında, mama kabına veya yiyecek kaynağına odaklanırlar. Bu davranışlar, yavruların açlık belirtilerini gösterirken dikkat edilmesi gereken işaretlerdir. 

Mırlama ve Aşırı Ses Çıkarma

Yavrular genellikle aç olduklarında daha fazla miyavlarlar. Özellikle anneleri tarafından beslenmeyi beklerken miyavlamaları daha yaygındır. Açlığa karşı toleransı düşük olan yavrular, annelerinden ayrı ve sütten kesilmiş olduklarında size anneleriymişsiniz gibi davranarak sizden mama isteyebilir. Sürekli size temas etmeleri, gözünüzün içine bakarak mırlamaları ve özellikle de kolunuza sık temas etmeleri onların suya veya yemeğe ihtiyaç duyduğunu gösteren en önemli işaretlerdir. Dolayısıyla “yavru kedinin acıktığını nasıl anlarım?” diyenler için en belirleyici etkenin mırlama ve miyavlama sesindeki tonu olduğunu söyleyebiliriz. 

Sürekli Yemek Kabına Gitme

Kedinizin acıkmasında belirleyici unsurlardan biri de mama kabına gösterilen aşırı ilgidir. Evcil dostunuzun yemek kaplarına yaklaşıp koklaması veya üzerine atlaması, açlık belirtilerinden biri olabilir. Minikler genellikle sık sık yemek isteyebilirler. Normalde belirli aralıklarla beslenmelerine rağmen, aç olduklarında bu aralıkları daha kısaltabilirler. Sahibine yol gösterme kaygısı yaşayan yavru kediler, aradıkları şeyi sözlü dile getiremedikleri için bunu eylemlerle gerçekleştirir. Onların mama istediğini veya mamaları ile ilgili bir sıkıntıları olduğunu gösteren temel işaret mama kabının yanında gözünüze bakarak beklemeleri ve mırlamalarıdır.

Huzursuzluk ve Takipçilik

Kedi severler tarafından “Yeni doğan kedi kaç gün aç kalabilir?” sorusu sorulduğunda ölüm riskine varan açlık sınırının 2 gün olduğu cevabı verilebilir. Ancak bu süreye ulaşmadan önce de yavru kedi açlığını hareketleri ile belli eder. Açlık hissi, kedilerin daha hareketli olmasına neden olabilir. Yiyecek aramak için daha fazla dolaşabilirler veya oyun oynayabilirler. Bu durum, minik kedilerde agresyona da neden olabilir. Aşırı huzursuz kediler kabararak, tıslayarak veya size sık sık saldırma girişiminde bulunarak da açlıklarını belli edebilir.


Önceki yazımıza https://www.secovet.com/blog/icerik/yavru-ve-yetiskin-kediler-icin-asi-takvimi linkinden ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.